
Denge Sağlamanın Keyifli Yolu
DENGE SAĞLAMANIN KEYİFLİ YOLU
Bugün size enerji merkezlerimiz ve bunları günlük yaşantımızda nasıl dengeli bir biçimde tutabileceğimiz hakkında bilgiler vermek istiyorum.
Bedenimizde bulunan enerji noktaları en yaygın ismiyle çakra olarak bilinir. Çakra terimi, Sanskritçe dilinde “Hareketin Dairesi” anlamına gelir ve dilimize “Dönen Enerjinin Merkezi” olarak çevrilir.
Çakralar, salgı ve hormon bezlerimizin (örneğin: adrenalin, ensülin, östrojen ve progesteron) yakınında bulunurlar. Timüs bezi üzerinde, avuç içlerimizde ve ayak tabanlarımızda olmak üzere on iki, lakin hayati işleyişi olan yedi çakramız bulunur. Fizik bedenimizin çevresini saran enerji bedenimiz üzerinde işleyişlerini sürdürürler. Birer Transformasyon Merkezi olan çakralar, kolayca fark edilemeyen enerjileri alıp, onları fiziksel bedende sinirsel, hücresel ve hormonal enerjiye dönüştürürler. Enerji blokajları, çakraların dengesiz çalışmasına neden olur. Bu nedenle kişi kendini yorgun, depresif, sinirli hissedebilir, zihinsel ve bedensel olumsuz davranışlar, korkular, şüpheler geliştirebilir.
Çakra dengesinde sorun yaşayan kişi başına gelen olumsuz olaylara karşı doğal enerji akışını bloke ederek veya durdurarak tepki verme eğilimine girebilir. Çakra dengesizliği önce psikolojik seviyede başlar, çakraların bu duruma rağmen uzun süreli dengelenmediği durumlarda ise fiziki rahatsızlıklara kadar gidebilir.
Bu bilgilendirmelerden sonra İŞTE EN KEYİFLİ NOKTAYA GELDİK J Uygulama…
Günlük hayatımızda kolaylıkla yapabileceğimiz, enerji merkezlerimizi dengede tutabileceğimiz basit eylemleri vermek istiyorum sizlere…
1. KÖK ÇAKRA: Blokaj durumunda korku, güvensizlik, tedirginlik yaşanır. Beslenme açısından protein ağırlıklı beslenilmesini; kırmızı renkli yiyecekler yenmesini tavsiye ederim. Kök çakranın rengi kırmızı olduğu için, denge açısından bu renk kıyafetler de tercih edilebilir. Eylem olarak, aitlik ve güven duygusunu pekiştirmek açısından; çekmecelerinizi düzenleyebilir, evinizi temizleyebilirsiniz. Rengârenk, neşeli cıvıl cıvıl çoraplar ve rahat yumuşak ayakkabılar giyerek gününüze neşeyle başlayabilirsiniz. Sıcak su torbasıyla uykuya dalabilirsiniz.
2. SAKRAL ÇAKRA (Alt Karın): Bu çakranın dengesizliği durumunda cinsellikte saplantılı davranışlar, hatta sapkınlığa varan eğilimler ya da sekse karşı ilgisizlik ve soğukluk görülebilir. Bu çakranın dengelenmesinde sıvı alımına özen gösterilmesini tavsiye ederim. Günlük ortalama ne kadar su tüketmeniz gerektiğini; kilonuzu 0,03 ile çarparak bulabilirsiniz. Eylem olarak, romantik bir filmler izleyebilir, rahatlatıcı ve duygusal müzikler dinleyebilirsiniz. Tek başınıza da yemek yeseniz kendinize özenli bir sofra hazırlayabilirsiniz. Çikolata mutluluk ve keyif verdiği için yeterli oranda tüketebilirsiniz. Turuncu renkli yiyecekleri tüketip bu tonlarda kıyafetler giyebilirsiniz. Portakal çiçeği kokulu mumlar yakabilirsiniz. Kendi fotoğraflarınızı çekebilirsiniz.
3. MİDE ÇAKRASI (SOLAR PLEKSUS-Güneş sinirağı): Bu çakranın dengesizliği durumunda reddedilme korkusu, aşırı eleştirel tutum, kalabalıklar içinde bile yalnız hissetme gibi durumlar gerçekleşebilir. Bu çakranın dengeleyici besini karbonhidratlar olduğu için karbonhidrat yönünden zengin fasulye, soya fasulyesi, mercimek, patates, elma, kayısı, muz, esmer pirinç, tam tahıl ekmeği, kepek ekmeği, soğan, mısır, greyfurt, yulaf ezmesi tüketilmesini tavsiye ederim. Sarı renkli kıyafetler giyebilir; bu renk aksesuar, çanta, ayakkabı kullanabilirsiniz. Eylem olarak, kendinizi daha planlı ve düzenli hissetmeniz için bir görev listesi, planı yapabilirsiniz. Sevdiğiniz tarzda bir kalemle kendinizi anlatan bir yazı yazabilirsiniz. Ailenizle ya da arkadaşlarınızla birlikte yaşıyorsanız, yatak odanızı kilitleyerek kendinize özel alan oluşturabilirsiniz. Kendinize bir ajanda alıp onu kullanmaya başlayabilirsiniz. Evden çıkmadan o gün yapacaklarınızla ilgili kısa notlar alarak gününüze başlayabilir ve akşam döndüğünüzde o hedeflerden yaptıklarınızı ve onun dışında yaptıklarınızı değerlendirebilirsiniz.
4. KALP ÇAKRASI: Kalp çakrasının uyumsuz çalıştığı durumlarda vücudumuzda görülebilecek fiziki rahatsızlıklar; kısa ve sık nefesler, nefes alma güçlükleri, yüksek tansiyondur. Psikolojik açıdan ise; bağımlılık, evham, endişe, alınganlık, melankoli, yalnızlık korkusu, duygusal bağlılıktan korkma ya da aldatılma korkusu yaşanabilir. Kalp çakranızı dengelemeniz için bol bol yeşil yapraklı sebze tüketmeniz faydalı olacaktır. Eylem olarak, sevdiklerinizle sarılıp kucaklaşabilir; aşk filmleri izleyebilir; şiirler okuyabilirsiniz. Hayatınızda size pozitif etki yapan birine mektup yazabilirsiniz. Bunun için sanal ortamları değil, kalem ve kâğıt kullanmanızı tavsiye ederim…
5. BOĞAZ ÇAKRASI: Boğaz çakrasındaki dengesizlik durumlarında kişi, kendini ifade etme sorunları yaşar. Bunun sonucunda da öfke ve kızgınlıklar bu bölgede birikebilir. Uzun süreli ses kısıklıkları, konuşurken ses çatallaşması, boğaz enfeksiyonu kendini ifade etmede yetersizliğin belirtileridir. Boğaz çakrasının uyumsuz çalıştığı durumlarda; yalan söyleme ya da ağzı sıkılılığa meyil, tüm durumlara engel olma isteği, çekingenlik, aşırı mükemmeliyetçilik, utangaçlık, güçsüz hissetme veya düşüncelerini ifade edememe durumları ortaya çıkar. Boğaz çakrasını dengelemek için bol bol meyve tüketilmesini tavsiye edebilirim. Kıyafetlerinizde sıklıkla mavi renkleri tercih edebilirsiniz. Kravat, kolye, şal, fular, yüzük, küpe, çanta ya da yattığınız oda da mavi ışık, mavi nevresim kullanabilirsiniz. Eylem olarak, konuşmadan önce nefesinizi dinleyip, derin birkaç nefes alarak soluğunuzu dengeleyebilirsiniz. Kendinize, sevdiklerinize, siz Yaratan’a teşekkür mektupları yazabilirsiniz. Söylemek istediklerinizi konuşmadan önce planlamanız sizi rahatlatacaktır. Sıcak bitkisel çaylar içebilirsiniz. Herkesin her dediğine evet diyorsanız, kabul ediyorsanız her şeyi; gerektiğinde “Hayır” demeyi öğrenmelisiniz.
6. ÜÇÜNCÜ GÖZ: Üçüncü göz çakrasının uyumlu çalışmadığı durumlarda; kâbuslar, öğrenme zorlukları ve halüsinasyonlar görülebilir; başarısızlık korkusu, hiç bir şeyden emin olamamak, her şeyin zıddına hareket etme dürtüsü gelişebilir. Migren, şiddetli baş ağrıları, körlük ya da görme bozuklukları, sinirsel rahatsızlıklar görülebilir. Bağnazlık ya da aşırı tutuculuk, duygusallığa asla yer vermeyen katı mantıkçı tutum, yalnızlık duygusu hissetme gibi psikolojik etkilerde görülebilir. Yetersiz çalıştığında kişi; maddesel olana aşırı bağımlılık gösterir ve ruhsallığı reddeden aşırı akılcı yaklaşımlara gidebilir. Burada söylenebilecek bir beslenme metodu yoktur. Eylem olarak, hafıza ve akıl oyunları oynayabilirsiniz. Kendinizi mutlu edecek bir davranışı yapabilirsiniz: çiçek alabilir, sinemaya gidebilir, kendinize pasta ısmarlayabilirsiniz. Gün içinde gördüğünüz sizi etkileyen 3 olayı not alıp akşam bunun siz de yarattığı duygusal ifadeyi değerlendirebilirsiniz. Aynaya kendinizi iyi hissedeceğiniz küçük notlar asabilirsiniz. Daha çok duygusal zekânın çalıştırılması için ruhsal çalışmalar yapılması tavsiye edilebilir.
7. TEPE (TAÇ) ÇAKRASI: Çakranın uyumsuz olduğu durumlarda kişi paranoyaya yakın ölüm korkusu yaşar, ruhsallığı inkâr etme ve kaçma eğilim gösterir. Akıl ve mantıkla evrendeki her şeyi açıklamaya çalışarak psikolojiye sırtını dönebilir; aşırı egosantrik bir kişiliğe sahip olabilir; sorular içinde boğuşur ve hiç birine cevap bulamaz. Manik depresif bir ruh halinde olabilir, cinselliğini ifade etmede sapkın davranışlar sergileyebilir. Birileri tarafından engellenme korkusu yaşar, sevinç, memnuniyet eksikliği, yıkıcı hisler, panik ve tükenmişlik duygusu, ait olamama hissi, depresyon ve migren rahatsızlıkları görülebilir. Eylem olarak, her güne başlamadan önce şükür edebilirsiniz. Klasik müzik (Mozart-Gregorian vb.) ya da ney dinletileri dinleyebilirsiniz. Yataktan kalkmadan nefes çalışması yapabilirsiniz. Gün içinde ya da akşamları müsait olduğunuzda meditasyon yapabilirsiniz. Dua edebilirsiniz.
Tüm yapacağınız uygulamaların yaşamlarınıza şifa vermesini dilerim…
SEVGİyle…
AZİZE Yasemin Paşalıgil
Kişisel ve Ruhsal Gelişim Danışmanı